fbpx

Tags : омраза

ЗНМ, ССНМ и СЕММ: за јавни наративи што стимулираат омраза

Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) и Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) го осудуваат говорот со кој се поттикнува насилство и стимулира родова дискриминација кој деновиве се појави на канал на „јутјуб“ платформата. Укажуваме дека слободата на говор подразбира одговорност и постоење на висока […]

Хелсиншки лани регистрирал 159 дела од омраза

-Минатата година регистриравме 159 дела од омраза, а зголемениот број инциденти извршени по основ на етничка припадност достигнува 86% од случаите. Скоро сите инциденти се случиле помеѓу припадници на македонската и на албанската етничка заедница, а најзагрижувачки е фактот дека огромното мнозинство жртви и сторители повторно се малолетници, стои во информацијата на Хелсиншкиот комитет за […]