fbpx

Tags : општина струмица

Се одржа првата форумска сесија од Буџетскиот форум на Општина

Со одржувањето на првата форумска сесија, вечерва во новоотворениот Младински центар во општинската зграда започна Буџетскиот форум на општина Струмица 2023/2024 година. Учесниците на форумот, граѓани, советници, претставници на младинскиот и невладиниот сектор, беа запознати со процесот на буџетирање, структурата на буџетот на Oпштина Струмица, буџетскиот календар и планираните приоритети за развој за наредната 2024 […]

Објавен конкурсот за годишната награда „Свети Петнаесет Тивериополски Свештеномаченици”.

Традиционално и оваа година во чест на најголемиот општински празник ќе биде доделена Годишна награда и Награда за животно дело на општина Струмица „Св. Петнаесет Тивериополски Свештеномаченици”.  Наградата се доделува како признание на правни и физички лица од општина Струмица, Република Северна Македонија и други држави како и на меѓународни организации и асоцијации и нивни […]

Покана од Општина Струмица за првата форумска сесија од Буџетскиот

Почитувани граѓани, Ве покануваме на Првата форумска сесија која е во реализација на програмата Форуми во заедницата – Буџетски форум во општина Струмица 2023/2024 година. Првата форумска сесија ќе се одржи на ден 03.11.2023 година (петок) во 18:00 часот во просториите на Младинскиот центар во зградата на општина Струмица. На првата форумска сесија ќе имате […]

Советот на Општина Струмица донесе одлука за ребаланс на буџетот

Советот на општина Струмица денеска ја одржа 29-та седница на која беше усвоена Одлуката за измена и дополнување на Буџетот на општина Струмица за 2023 година. Неопходноста од овој ребаланс се јави поради доставените барања од буџетските корисници кои се финансираат со блок-дотации, донации и самофинансирање, за нивно непречено работење, како и со некои нови […]

Промовирана Монографијата „Прилози за историјата на Манастирот Вељуса“ во издание

Во дворот на манастирот „Воведение на Пресвета Богородица Елеуса“ во Вељуса денеска беше промовирана Монографијата „Прилози за историјата на Манастирот Вељуса“ во издание на општина Струмица. Градоначалникот Костадин Костадинов со посебна чест се обрати на промоцијата и им се заблагодари на сите кои учествуваа во создавањето на ова дело со непроценливо значење за нашето православно […]

Фондацијата „Заев“ и Општина Струмица доделија 68 стипендии на талентирани

Вкупно 68 талентирани ученици од основните и средните училишта во општина Струмица, денеска во Градската уметничка галерија добија дизајниран сертификат за стипендија од општина Струмица и Фондацијата „Заев – Eдно општество за сите“.Градоначалникот Костадин Костадинов, кој како и минатата година и оваа беше иницијатор за финансиска поддршка на талентираните ученици, во своето обраќање потенцираше: -Сите […]

Општина Струмица и Здружението „Проект среќа“ потпишаа меморандум за соработка

Градоначалникот Костадин Костадинов и претседателката на Здружението „Проект среќа“ Кристина Арнаудова Петровски, денеска потпишаа Меморандум за соработка меѓу Општина Струмица и Здружението, соопштија денеска од Општината. Соработката ќе вклучува заедничка работа во подобрување на  едукацијата и влијанието врз децата и младите од основните  и средните училишта на теми филантропија, општествена одговорност, емпатија, донирање, прифаќање на различностите, спречување […]

Општина Струмица дава целосна поддршка на забрзувањето со управувањето на

Општина Струмица заедно со Македонската секција на Центарот за одржлив развој на енергетски, водни и околински системи (SDEWES-Скопје) го спроведува проектот SCALE-UP, финансиран од програмата на ЕУ, Хоризонт Европа. Во рамките на проектот таа е домаќин на студиска посета од претставници на земјите кои се дел од  партнерите во проектот, Холандија, Германија, Полска и Шведска. На […]

Општина Струмица добива уште еден булевар, „Братство и Единство“

Општина Струмица добива уште еден булевар, „Братство и Единство“ на првиот изграден булеварски мост во историјата на Струмица „Обединување“ на реката Водочница. Градоначалникот Костадин Костадинов, претседателот на Советот Марјан Даскаловски, членови на истиот и претставници на општинската администрација, денеска беа на лице место за да видат како се одвиваат градежните активности. -Со огромна радост на […]

Општина Струмица објави јавен повик за финансиска поддршка за основно

Градоначалникот Костадин Костадинов објави ЈАВЕН ПОВИК за добивање финансиска поддршка во износ од 9.000 денари за 20 деца со надмината возраст, запишани во општинско основно училиште на територијата на општина Струмица во наставната 2023/24 година. Финансиска поддршка во износ од 9.000 денари може да добие родител на дете родено 2014 и 2015 година, кое ја […]