fbpx

Tags : општина струмица

Општина Струмица денеска го празнува Денот на Републиката

По повод 120 години од Илинденското востание и 79 години од Првото заседание на АСНОМ се одржа пригодна свеченост пред Споменикот на Гоце Делчев на истоимениот плоштад.Во чест на празникот беше положено свежо цвеќе, а за значењето на празникот зборуваше Александар Ненчев, член на Советот на општина Струмица. -Има еден ден во годината кој е […]

Општина Струмица ги реконструира игралиштата и парковите во населените места

Општина Струмица ги реконструира детските и спортските игралишта и парковите во населените места со средства од општинскиот буџет од близу 10 милиони денари. Градоначалникот Костадин Костадинов денеска изврши увид во градежните зафати во населеното место Просениково. -Денеска на мое огромно задоволство со дел од општинската администрација сме на увид во работите во населеното место Просениково […]

АКТИВНА ТРАНСПАРЕНТНОСТ ВО ОПШТИНА СТРУМИЦА: СКОК ОД 7 МЕСТА И

Годинава Општина Струмица го бележи своето највисоко ниво на транспарентност од почетокот на мерењето на Индексот за активна транспарентност, соопштија денеска од Општина Струмица. Општина Струмица, согласно Индексот за активна транспарентност 2023 година и оваа година се карактеризира со “многу добра“ активна транспарентност со исполнување на обврските за објавување јавни информации од 91,4%, што претставува […]

Општина Струмица со 300 илјади денари ќе помогне на Општина

Со 300 илјади денари општина Струмица ќе ја помогне општина Делчево во справувањето со последиците од невремето. Оваа одлука денеска беше донесена на 24-та седница на Советот на општина Струмица, на која советниците усвоија и други одлуки и решенија од повеќе области. Беа прифатени предлог решенијата за именување на вршител на должност член на управниот […]

Советот на Општина Струмица донесе одлука за ребаланс на буџетот

На денешната 23-та седница Советот донесе и усвои значајни одлуки од работата на Општината, јавните претпријатија и основните општински училишта. Советниците ги усвоија извештајот за извршување на буџетот за првиот квартал од 2023 година, одлуката за ребаланс на буџетот и измените на општинските програми. Основниот буџет за 2023 изнесуваше 805.098.000 денари, а со ребалансот тој […]

Општина Струмица од денеска воспостави организиран систем за собирање електронски

За таа цел се поставени контејнери за електронски и електричен отпад во соработка и партнерство со „Нула отпад“, информираа од Општина Струмица. Контејнерите се поставени на дванаесет локации низ градот: булеварите „Ленинова“, „Гоце Делчев“ и „Маршал Тито“, улиците „Сандо Масев“, „Младинска“, „Панче Пешев“, „Братство и Единство“ и „Ванчо Китанов“. На самите контејнери има упатство за […]

Општина Струмица ги исплати субвенциите за потрошен природен гас за

Општина Струмица денеска ги исплати субвенциите за потрошен природен гас за првите три месеци од оваа година. Вкупно 439.298 денари ќе добијат 168 корисници колку што имаат комплетни податоци. Субвенционирањето на цената за физички лица е во износ од 10,00 денари од кубен метар потрошен прирoден гас.

ЈАВЕН ПОВИК за субвенционирање на граѓаните на Општина Струмица за

1. Опис на јавниот повик 1.1. Општина Струмица, со цел да ги стимулира жителите на Градот и населените места за користење на велосипеди, на граѓаните кои ќе купат нов велосипед во Република Северна Македонија од 21.03.2023 година се до исцрпувањето на буџетот наменет за Јавниот повик или не подоцна од 28.04.2023 година, ќе им надомести […]

Општина Струмица и „Комуналец“ од задутре почнуваат со селекција на

Општина Струмица во соработка со ЈПКД „Комуналец“, во рамките на проектот „Еко паметни општини“, во недела – 19 март, од 09:00 часот, ќе започне со делење втора канта на домаќинствата, за селекција на отпад (пластика и лименки), соопштија од струмичкото комунално претпријатие. На почетокот ќе бидат опфатени: населбата Карпош и сите улици во потегот од […]

Општина Струмица одвои 800.000 денари за настраданите во земјотресот во

-Со сите членови на Советот на денешната седница ја потврдивме хуманоста и солидарноста на Општина Струмица.За настраданите луѓе во катастрофалниот земјотрес кој што ги погоди Турција и Сирија од општинскиот буџет одвоиме помош од 800.000 денари, по 400.000 денари за најпогодените подрачја во двете држави, објави градоначалникот на Струмица, Костадин Костадинов. -На денешната седница беше […]