fbpx

Tags : општина струмица

Утврдени трите приоритетни проекти на Општина Струмица за 2023 година

Набавка на еко електрични автобуси и поставување на модерни смарт постојки, поставување на фотоволтаици на сите основни и средни училишта и соларен катастар, ова се трите приоритетни проектни иницијативи за буџетската 2023 години. Тие добија најмногу бодови од вкупно предложените 9 проектни иницијативи од страна на граѓаните од урбаните и месните заедници, претставниците на невладиниот […]

Општина Струмица го објави конкурсот за доделување на годишна награда

Врз основа на член 10 од Статутот на Општина Струмица (“Сл. гласник на Општина Струмица” бр. 5/06) и член 28 од Правилникот за начинот, условите и постапката за доделување на Годишната награда на Општина Струмица “Св.Петнаесет Тивериополски Свештеномаченици” (“Сл. гласник на Општина Струмица” бр. 19/07, 23/09, 25/09 и 18/22), Комисијата за општествени дејности при Советот […]

Тренчевска: Децата од Општина Струмица добија нова модерна детска градинка

Децата од Општина Струмица добија нова модерна детска градинка, најголема во оваа општина, која е подготвена да згрижи 307 дечиња од предучилишна возраст, објави министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска. -Заедно со премиерот Димитар Ковачевски и градоначалникот на Општина Струмица, Костадин Костадинов, а во присуство на деца, родители, вработени во градинките, општината, и […]

Костадинов: Општина Струмица ќе изработи Локална стратегија за младите

-Носиме многу важен документ за младите во Струмица во партнерство со Центарот за истражување и анализи „НОВУС“.Денеска ја одржавме првата работилница за изработка на Локалната Стратегија за млади на општина Струмица 2023-2027 година на која се разговараше за моменталната состојба на младите и се дефинираа визијата и мисијата за млади во Општината, објави градоначалникот на […]

Општина Струмица денеска ја посети Ерик Мејер Заменик шеф на

Градоначалникот Костадин Костадинов денеска оствари средба со Ерик Мејер, Заменик шеф на мисијата на Амбасадата на САД во Република Северна Македонија и советникот во Амбасадата, Митко Бурчевски, соопштија од Општината. -На средбата разговараа на актуелни теми и новите предизвици со кои се соочува општина Струмица, при што градоначалникот Костадинов, потврди дека и во време на […]

Општина Струмица му предаде ново возило за собирање смет на

Општина Струмица набави ново специјализирано возило за собирање смет кое денеска градоначалникот Костадин Костадинов му го предаде на ЈПКД „Комуналец“. -Заедно се радувавме на подновениот возен парк кој ќе придонесе и за поголема чистота.Вредноста на возилото е 6.500.000 денари, а набавено е преку Министерството за локална самоуправа, напиша градоначалникот Костадинов на фејсбук.

Општина Струмица објави Јавен повик за дотација за тренери во

Врз основа на член 50 од Законот за локалната самоуправа („Службен весник на Република Македонија“ бр. 5/02) и член 39 од Статутот на општина Струмица („Службен гласник на општина Струмица“ бр. 4/03, 2/06, 15/07, 2/10, 21/10,1/15, 8/18, 16/19 и 29/19), Градоначалникот на Општина Струмица објавува:ЈАВЕН ПОВИКза дотација за тренери во спортските клубовиСо овој Јавен Повик […]

Со пари од Министерството за локална и Општина Струмица ќе

-Изгорениот и уништен објект на поранешниот Дом на културата во село Куклиш, Струмица го враќаме во функција.Министерството за локална самоуправа заедно со Општина Струмица, на иницијатива на градоначалникот Костадин Костадинов во сооднос 50% – 50%, ќе инвестираат оваа година 8 милиони денари за обновување на Домот на културата во Куклиш, објави министерот за локална самоуправа, […]

Советот на Oпштина Струмица ја одржа единаесеттата седница

Советниците ги усвоија Правилниците за финансиска поддршка за деца со надмината возраст во една наставна година и за доделување на стипендии за ученици од основните и средните училишта во Општина Струмица за една наставна година.На денешната седница беше усвоена измена и дополнување на Годишен план за вработување на ЈПКД „Комуналец – Струмица” Струмица за 2022 […]

Општина Струмица и „Комуналец“ донираа специјално возило за собирање смет

-Речено – одлучено – сторено. Тоа би било резимето од денешниот чин на доделување возило за смет за потребите на Општина Босилово од страна на ЈПКД „Комуналец“ и Општина Струмица, објави градоначалникот на Струмица, Костадин Костадинов. -Откако Управниот одбор на „Комуналец“ донесе одлука, со донација на специјално возило за смет, да и се помогне на […]