fbpx

Tags : семејно насилство

Се одржа трибина во рамките на Кампањата „16 дена активизам

-Заедно сме посилни во решавањето на проблемите и создавањето пристоен живот за сите.Вечерва тоа и ги потврдиме со полната сала во Домот на АРМ на трибината во рамките на Кампањата „16 дена активизам за борба против семејно и родово базирано насилство“.Подаваме рака за сите форми на згрижување на жртвите и остануваме отворени како и досега […]

Општинската зграда светна во портокалово, почнаа 16 денови активизам против

-Вечерва општинската зграда светна во портокалова боја и се вклучивме во Кампањата 16 дена активизам за борба против семејното и родово базирано насилство, објави градоначалникот на Струмица, Костадин Костадинов. -Упатувам силна порака за подигање на свеста, за охрабрување на жените и деца жртви да пријавуваат насилство, а надлежните институции да преземаат координирани и ефикасни мерки […]

Гевгелиското обвинителство отвори постапка за телесна повреда при семејно насилство

Основното јавно обвинителство Гевгелија поведе постапка против едно лице за кривично дело – Телесна повреда од член 130 став 2 во врска со став 1, како и кривично дело – Неизвршување на судска одлука од член 377 став 5 од Кривичниот законик, соопштија денеска од Јавното обвинителство. Осомничениот, во раните утрински часови на 4 септември, […]

Жени од турска националност од Василево се информираа за препознавање

Жените припаднички на турската националност во Василево се информираа за специјализираните советувалишни услуги и можностите како жртвите на родово засновано и семејно насилство да се справат со истото. Неформалната средба на жените од турска националност  се одржа вчера попладне  со активистки на здружението Скај плус, координаторката за еднакви можности во општина Струмица и претставничка од […]