fbpx

Од хидросистемот „Спас за Дојранското езеро“ ќе се полни браната Палурци

 Од хидросистемот „Спас за Дојранското езеро“ ќе се полни браната Палурци

Владата на Република Северна Македонија на денешната редовна 72-ра седница ја разгледа и усвои Информацијата за состојбата на Акумулацијата Паљурци, со задолжение Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) да го стави во функција хидросистемот „Спас за Дојранското Езеро“ да обезбеди доток на вода во акумулацијата Паљурци до максималните можности на системот и тоа во траење согласно потребите за нормализирање на нивото на вода во акумулацијата.

Со дотурот на дополнителни количини вода ќе се обезбедат услови за наводнување на земјоделските површини и би се избегнале дополнителни штети за земјоделците од Општина Богданци и населените места Стојаково и Ѓавато.

Share via
Copy link