fbpx

Педесет и две социјални семејства од Гевгелија ќе добијат социјален стан

 Педесет и две социјални семејства од Гевгелија ќе добијат социјален стан

Министерот за транспорт и врски, Благој Бочаврски, директорот на АД за стопанисување со станбен и деловен простор Зоран Ѓорѓијев, како претставници од Центарот за социјални работи од Гевгелија, денеска извршија увид во изградената зграда за социјално ранливи семејства во Гевгелија.

При посетата, министерот Бочварски истакна дека од утре сите заинтересирани лица кои ги исполнуваат условите од јавниот повик што исто така ќе биде објавен утре, ќе можат да аплицираат за социјален стан.

Јавниот повик ќе трае од 16 февруари до 20 март и на него може да аплицираат шест категории на граѓани и тоа: Деца без родители кои до својата 18-та година биле згрижени во институции за деца без родители, корисници на право на гарантирана минимална помош, лица погодени од елементарни – природни непогоди, лица со попреченост и семејства со лица со попреченост, лица припадници на Ромската заедница- социјално загрозени согласно Стратегијата за Ромите како и самохрани родители со малолетни деца.

„Би ја искористил приликата да упатам апел до сите граѓаните кои ги исполнуваат условите да аплицираат до Центарот за социјални работи во Гевгелија. За оние кои не се во можност сами да ја комплетираат потребната документација, Центарот за социјални работи Гевгелија,  ќе ја обезбедува потребната помош за обезбедување на целокупната документација согласно објавениот оглас. Грижата за најранлините категории граѓани е посебно изразена сега во време кога ни претстои најголемиот предизвик со оправување од енергетската и економската криза. Како Влада, остануваме силно посветени и оваа година во обезбедување на топол дом за најранливите семејства, ”изјави министерот Бочварски.

 Изградбата е во вредност од 102 милиони денари.

„Колективната, станбена зграда во Гевгелија е со површина од приближно 2400 метри квадратни со четири катови и приземје.  На приземје има 4 стана наменети за инвалидизирани лица. На катовите има по 12 стана, односно зградата вкупно располага со 52 стана со површина од 35м2  до 49м2, 52 подрумски простории и 5 деловни простории. Во склоп на парцелата има и отворен паркинг простор со 22 паркинг места. Зградата ја завршивме во август минатата година“, изјави Зоран Ѓорѓијев, директор на АД за стопанисување со станбен и деловен простор од значење за Републиката.

Министерот Бочварски истакна дека во следниот период ќе се распределуваат социјалните згради во Демир Капија  а потоа и во  Неготино.   

Share via
Copy link