fbpx

Презентирана Локалната стратегија за млади на Општина Струмица

 Презентирана Локалната стратегија за млади на Општина Струмица

Синоќа се одржа презентација на „Локална стратегија за млади на Општина Струмица, 2023 – 2027“ која е плод на соработката на Општина Струмица со Центарот за истржување и анализи „Новус“.

Станува збор за документ кој ги афирмира заложбите за што поголема вклученост на младите во процесите на донесување одлуки, креирање политики и задоволување на нивните интереси, но и јасно и недвосмислено го утврдува патоказот на кој ќе бидат позиционирани младите од општина Струмица.

На презентацијата свое обраќање имаше и градоначалникот Костадин Костадинов, кој истакна дека отстапувањето простор за младите и нивното вклучување во важните процеси на општина Струмица, е всушност јакнење на нивните позиции во заедницата и општеството, и причина плус да останат во општината, како место за негување и развивавање на нивните потенцијали.

Инаку, главни цели на Локалната стратегија за млади 2023-2027 на општина Струмица се: пристапот до квалитетно образование, младите на пазарот на трудот, културата и уметноста, спортот и рекреацијата, здравјето и благосостојбата, како и чистата и здрава животна средина.

Share via
Copy link