fbpx

Tags : Млади

Д-р Филипче до младите: Единствен начин за трајна трансформација на

Младите се движечката сила, покренуваат револуции и создаваат иновации и затоа нивните идеи се клучни за развојот на едно здраво и демократско општество. Ова го истакна носителот на листата на кандидати за пратеници на СДСМ и Коалицијата за европска иднина, д-р Венко Филипче на трибина со млади во Струмица.„Едно општество е живо колку што е мотивирана […]

Филипче: Гаранцијата за млади ќе ја отвориме за 35.000 млади,

СДСМ ќе обезбеди вработување на 35.000 млади, преку програмата ,,Гаранција за млади”, ова вчера го најави д-р Венко Филипче во Прилеп на средбата со младите.  „Една од промените што ќе ја направиме е зголемување на програмата „Гаранција за млади” која ќе биде отворена за 35.000 млади кои ќе добијат многу можности за вработување“, истакна неврохирургот […]

„Медија Флеш“ заедно со младите ја креираше програмата за спроведување

Здружението за медиумска писменост „Медија Флеш“ заедно и во соработка со млади членови на ЦИА „НОВУС“ и други младински организации ја креираше програмата за спроведување на проектот „Читај меѓу редови: Спротивстави се на дезинформации и  биди медиумски писмен во ера на дигитални вести!“ На работилницата, која се одржа во просториите на ЦИА „НОВУС“ и на […]

Костадинов: Струмица работи во интерес на младите

-Струмица работи во интерес на младите. Огромно беше задоволство да се биде активен учесник на денешната тркалезна маса „Поддршка на изборни реформи“,во рамките на проектот „Општина по мерка на младите“. Овој проект на Центарот за истражување и анализи „Новус“ опфаќа мониторинг на предизборното ветување за формирање Локален младински совет на општина Струмица. Беше тоа прекрасна […]

Презентирана Локалната стратегија за млади на Општина Струмица

Синоќа се одржа презентација на „Локална стратегија за млади на Општина Струмица, 2023 – 2027“ која е плод на соработката на Општина Струмица со Центарот за истржување и анализи „Новус“. Станува збор за документ кој ги афирмира заложбите за што поголема вклученост на младите во процесите на донесување одлуки, креирање политики и задоволување на нивните […]

Продолжуваат консултациите на локално ниво за креирање на новата Национална

Агенцијата за млади и спорт со поддршка на партнерите Мисијата на ОБСЕ воСкопје, Фондот за население на Обединетин ации (УНФПА) и Програмата за развој на Обединети Нации (УНДП) продолжува со консултации и јавни дискусии за Националната стратегија за млади 2023-2027 кои ќе се спроведуваат на локално ниво во следните општини: ●Струмица – 10.03.2023 (петок), со […]

„НОВУС“ со нов проект: “Нова генерација на силни и гласни

Центарот за истражување и анализа НОВУС започна со имплементација на нов проект “Нова генерација на силни и гласни млади!” финансиски поддржан од Агенција за млади и спорт. Вкупната вредност на проектот изнесува 299,360.00денари (4850 ЕУР). Главна цел на проектот е зајакнување на капацитетите на локалните младински структури и зголемување на младинското учество во процесите на […]

Костадинов: Општина Струмица ќе изработи Локална стратегија за младите

-Носиме многу важен документ за младите во Струмица во партнерство со Центарот за истражување и анализи „НОВУС“.Денеска ја одржавме првата работилница за изработка на Локалната Стратегија за млади на општина Струмица 2023-2027 година на која се разговараше за моменталната состојба на младите и се дефинираа визијата и мисијата за млади во Општината, објави градоначалникот на […]

Со „Иловица – Штука“ може да се намали миграцијата на

(Комерцијална објава) Предрасуди и Стереотипи: „Принудно ќе се дислоцираат и раселат околните живеалишта, ќе се одземе дел од постојните површини на обработливо земјоделско земјиште и ќе се „уништи” иднината на младите генерации од регионот.“ ВИСТИНА: Никогаш немало потреба ниту да се спомне некакво дислоцирање и раселување или загуба на постојно обработливо земјиште. Напротив, рударскиот комплекс, […]

„Додека мазохистички пимпламе со нашата иднина, неповратно ги губиме младите

пишува Д-р Живко Груевски „Младите луѓе во континуитет заминуваат од регионот и тоа веќе не е ударна вест во медиумите… Минимум еден од тројца млади луѓе на возраст 18 до 24 години, од Западен Балкан, ја потврдува својата подготвеност да ја напушти татковината… Треба конечно да ја разбереме нивната порака, а тоа е дека изборот […]