fbpx

Промовиран проектот „Со медиумска писменост до борба против говор на омраза“ пред ученици во СОУ „Јане Сандански“

 Промовиран проектот „Со медиумска писменост до борба против говор на омраза“ пред ученици во СОУ „Јане Сандански“

Здружението за медиумска писменост „Медија Флеш“-Струмица почна со претставување на проектот „Со медиумска писменост до борба против говор на омраза“, во средните општински училишта.

Вчера проектот, кој е финансиран од Општина Струмица, преку интерактивен пристап беше промовиран пред ученици од трета година во СОУ „Јане Сандански“ на час по македонски јазик и литература, каде заедно со нивната професорка Катерина Ќосева разговаравме за медиумската писменост и говорот на омраза.

Учениците активно се вклучија со свои размислувања за медиумската писменост и говорот на омраза и искажаа голем интерес за оваа област, за која сметат дека почесто треба да биде претставувана пред нив преку најразлични форми, но и беа самокритични дека им треба повеќе едукација за распознавање на лажните вести и говорот на омраза.

Заеднички е договорено учениците да се вклучат во проектот преку пишување вести од најразлични области кои ќе се објавуваат на порталот „Југоинфо“ и на „Експрес Радио“.

Претставувањето на проектот ќе продолжи во наредните денови и во другите средни училишта во општината и притоа планирано е едуцирање на 100 средношколци  за штетното влијание од медиумски манипулации, кои може да доведат до говор на омраза и криминал од омраза, а едукацијата ќе ја вршат експерти од оваа област и искусни новинари.

Преку реализирање на проектот „ Со медиумска писменост до борба против говор на омраза“, сакаме да ја зголемиме свеста на младите во општина Струмица за критичко размислување преку мотивација за креирање на  сопствен став и одговорно изјаснување во јавноста, со користење на  аргументи  и компетентност, препознавање лажна вест и борба против говор на омраза.

Генерална цел е создавање на мрежа од ученици, родители, професори по македонски јазик и литература, социологија, информатика, етика, граѓанска култура, ликовна уметност, педагогија, општински и државни просветни инспектори, новинари и медиуми, граѓански организации  за борба против лажни вести и манипулации како и за градење на критичка мисла.

Промоцијата на проектот во СОУ „Јане Сандански“ се одржа со целосно почитување на мерките за заштита од Ковид-19.

Share via
Copy link