fbpx

Tags : попис

Според пописот има 205 празни села

Државниот завод за статистика, во согласност со Програмата за објавување и дисеминација на податоците од Пописот на населението, домаќинствата и становите во Република Северна Македонија, 2021, во последниот сет на пописни податоци ги објави податоците на ниво на населени места и тоа:  – Вкупно резидентно население, домаќинства и станови  – Вкупно резидентно население по 5-годишни […]

Според пописот во државата има вдовици и вдовци и разведени

Државниот завод за статистика денес објави нов сет на податоци од Попис 2021 кои се однесуваат на брачниот статус на населението, бројот на живородени деца и миграциите внатре во државата. Еве неколку интересни факти: Според Пописот 2021,  во вкупното резидентно население на возраст од 15 години и повеќе, според брачниот статус, 23. 8 % се […]

Пописот трае до 30 септември и никој нема да биде

„Влегуваме во последната фаза од пописните активности на терен во која се привршуваат сите активности, што се спроведуваа во последните 20 дена. Апелираме до граѓаните да бидат трпеливи. Пописот трае до 30 септември и уверуваме дека никој нема да биде пропуштен или изоставен од овој процес. Токму од овие причини, Државниот завод за статистика ќе […]

Ромите се подготвени да се попишат

Пописот е од особено значење за ромската заедница бидејќи во нашата држава големината на заедницата дефинира сè, почнувајќи од тоа колку вработувања ќе имаме во јавната администрација, колку полицајци ќе имаме, дали ќе се усвојат нови ДУП-ови за ромските маала, колку ромски куќи треба да се легализираат,  дали ќе се обратиме во суд на нашиот […]