fbpx

„Трафигура“ потпиша договор вреден 3 милијарди долари со гаранции од Германија за снабдување со гас

 „Трафигура“ потпиша договор вреден 3 милијарди долари со гаранции од Германија за снабдување со гас

Комерцијална ПР објава

Групацијата Трафигура, еден од клучните инвеститори воЕуромаксРесоурцеси современиот рударски комплекс за бакар „Иловица-Штука“, објави дека потпишале кредитен аранжман во вредност од 3 милијарди долари гарантирани од Сојузна Република Германија за да обезбеди редовно снабдување со гас.

Трафигура, лидерот на глобалниот индустриски пазар со суровини, меѓу кои се и енергенсите, склучи четири годишен кредитен договор во износ од 3 милијарди американски долари, кој е обезбеден и гарантиран преку програмата „UnitedFinancialLoan“ (UFK) на сојузната влада на Германија. Целта на овој програм е да се обезбедува долгорочна стабилност во испорака на стратешки суровини за Германија.

Заемот ќе ја поддржи Трафигура во следните четири години да испорача значителни количини гас во европската гасна мрежа, и на крајот во Германија. Првата испорака на гас се одржа на 1 ноември 2022 година и Трафигура првенствено ќе ги користи постојните количини од своето глобално портфолио за гас и ЛНГ за да помогне во снабдувањето со гас на SecuringEnergyforEurope (SEFE). Договорот вклучуваше преглед на еколошките, социјалните и политиките за управување (ESG) на Трафигура и изведбата.

„Горди сме што можеме да придонесеме за Европската енергетска сигурност преку снабдување на овие договорени количини на гас за Германија, што е возможно благодарејќи на нашето екстензивно портфолио и долгорочните аранжмани и договори со ‘US-LNG’ “ – изјави РичардХолтум, раководител на тргување со гас и електрична енергија за Трафигура.

Повеќе на:Euromax Resources

Share via
Copy link