fbpx

Честитка од градоначалникот Јаневски по повод празникот 8 Декември-Св. Климент Охридски

 Честитка од градоначалникот Јаневски по повод празникот 8 Декември-Св. Климент Охридски

Почитувани сограѓани,

Денес го чествуваме словенскиот просветител Свети Климент Охридски, родоначалник на словенската литература и црковно беседништво, создавач на Охридската книжевна школа, прв оригинален словенски и македонски поет, говорник и преведувач ко јбил назначен за прв словенски епископ на Балканот.

Да го чуваме достојно ликот и делото на Свети Климент Охридски, затоа што споменот за него е спомен за нашите културни и духовни корени и оставнина.

Нека ни е честит и вековит големиот празник.

Share via
Copy link