fbpx

„Џонсон Мети“ донираше лабораториска опрема на Фармацевтскиот факултет во Скопје

 „Џонсон Мети“ донираше лабораториска опрема на Фармацевтскиот факултет во Скопје

Комерцијална ПР објава

Компанијата „Џонсон Мети Македонија“ обезбеди лабораториска опрема за Фармацевтскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје како признание за долгогодишното партнерство и како гест на добра волја. Со оваа поддршка, студентите подобро ќе се подготват и ќе ги извршуваат практичните вежби вклучени во барањата на студиската програма. Донацијата се состои од 60 парчиња лабораториска опрема, вклучувајќи: заштитна опрема, колби, пипети, водена бања, аналитички ваги, магнетна мешалка итн.

Донацијата е дел од долгогодишниот однос на Џонсон Мети со Факултетот за подобрување на средината во која учат студентите и добиваат работно искуство. Фармацевтскиот факултет беше дел од овој потфат, а придонесот го одразува успехот на нивното партнерство.

Благодарение на оваа соработка, два студенти од Факултетот кои се запишаа преку Програмата за практикантска работа, сега се вработени во Џонсон Мети како лабораториски аналитичари. Менторот на овие студенти Христина Ивановска Томевска, лабораториски аналитичар во Џонсон Мети, верува дека да се биде ментор може да има длабоко добар ефект врз животот на младите луѓе и е благодарна за шансата да биде на оваа функција. Тоа не е сè, менторите може да добијат одредени корисни сознанија во процесот. „Овие студенти се нашата иднина и тие имаат многу да понудат. Сведочењето на напредокот на моите студенти во рок од неколку недели е навистина инспиративно. Горда сум на нивните достигнувања!“, додава Ивановска Томевска.

Компанијата ќе продолжи да едуцира млади професионалци во земјата и ќе ја зајакне својата соработка со образовните институции. Постои голем ентузијазам и меѓу практикантите кои учествуваа во програмата.

„Студирав и читав колку што може повеќе за мојот предмет за да го максимизирам стажирањето и времето. Во Лабораторијата го одржував термогравиметрискиот уред „Леко“ и одредени активни уреди за одредување на површината. Откако заврши мојата пракса, се фокусирав на пишување на дипломскиот труд. Тезата презентирана на дипломирањето беше огромен успех. Два месеци подоцна, одделот за Човечки ресурси на Џонсон Мети ми понуди работа. Бев зачудена и брзо решив да ја прифатам работата. Откако се приклучив на организацијата, имав среќа да работам со фантастичен тим во смени, кои што секогаш се подготвени да го споделат своето знаење и да помогнат на кој било начин“, објаснува Елена Јовановиќ, лабораториски аналитичар (поранешен практикант).

Нејзиниот колега Јован Стефановски, лабораториски аналитичар (поранешен практикант), се сеќава дека добил електронска пошта од факултетот и од професорот кој го раководи Центарот за кариера. „Кога ја добив пораката не размислував многу. Бидејќи често добивам слични пораки верував дека тоа е уште еден семинар за криза со Ковид. Не знаев дека истиот професор ќе ми биде ментор на мојот дипломски труд и дека таа електронска порака целосно ќе ми го трансформира животот. Читањето на пораката ми го привлече вниманието. Најголемата компанија во Македонија понуди програма за практикантска работа. Студентите по фармација беа поканети на практикантска работа во Лабораторија. Бидејќи моето дипломирање беше испланирано за следната година, се запишав на програмата. Гледајќи наназад пред неколку месеци, заклучувам дека никогаш не сум бил повозбуден да одам на работа отколку сега, бидејќи конечно се чувствувам како да имам тим зад мене, доверливи, посветени и енергични вработени кои помогнаа да ги пополнам празнините од мојата пракса и да ме направат подобар лабораториски аналитичар, што сум денес“.

Џонсон Мети во Скопје ја покажа својата посветеност и даде значаен придонес преку подобрување на средината за развој и образование на младите.

Share via
Copy link