fbpx

Изјава на Иницијативата за вонреден конгрес на ВМРО ДПМНЕ во Струмица

 Изјава на Иницијативата за вонреден конгрес на ВМРО ДПМНЕ во Струмица

Денес Зоран Заев повторно е премиер.Зоран Заев кој беше критикуван дека го сменил името, дека дозволил двојазичност или дека склучил штетен договор со Бугарија, повторно ќе ја води владата, изјави Десанка Илиевска, член на ВМРО-ДПМНЕ од Струмица.

-Зоран Заев кој беше критикуван дека не направил ништо за земјоделците и дека тоне во корупција, ќе има контрола и врз извршната и врз законодавната власт.Критики за неговите неисполнети ветувања во Струмица имаше многу. За жал на крај во Струмица, Заев не победи со разлика од скоро 50%. СДСМ освои над 14,5 илјади гласови, а ВМРО-ДПМНЕ над 10,5 илјади.

Катастрофата што се случи е факт. ВМРО не победи во Струмица, иако раководството прогласуваше победа.

Бевме поразени и тоа не заради лошото владеење на Заев и СДСМ. Тоа го знаеја сите.

Бевме поразени заради тоа што струмичани не препознаа соодветна политичка понуда од наша страна.

Имавме и лошо скроени кандидатски листи и непрепознатлива програма. Раководството на партијата ниту ја слушаше, ниту ја консултираше базата.

Исто така и базата не добиваше соодветни насоки за работа од раководството.

Се на се, целосна некоординација и дисфункционалност во работењето.

Комитетот не работи како што треба, а односите внатре не се на потребното ниво.

За ваквата состојба мора да има одговорност. Одговорни не се членовите на месните комитети или општинскиот. Одговорно е највисокото раководство.

ВМРО-ДПМНЕ мора да им се врати на победите. Затоа мора да се смени врвот.

Ние како членови од Општинскиот комитет Струмица се приклучуваме на барањето на останатите општински комитети и иницијативниот одбор за свикување на вонреден конгрес и избор на ново раководство.

Само со ново раководство може да се надеваме дека ќе ја вратиме довербата на граѓаните и на тој начин да добиеме шанса да им помогнеме и на нив и на државата, рече на крајот Илиевска.

Share via
Copy link