fbpx

Одбележана десетгодишнината од големиот шумски пожар над Струмица

 Одбележана десетгодишнината од големиот шумски пожар над Струмица

Денеска се навршуваат точно 10 години од големиот шумски пожар што се случи во месноста „Двата пата“ над Струмица, во кој браќата Пено Стојанов и Блажо Стојков од Рич, Војо Гркљанов од Вељуса и Мите Ѓеоргиев од Струмица ги дадоа своите животи во одбрана на градот од огнената стихија.

По тој повод претставници на семејствата, на Советот на општина Струмица, противпожарната единица и политички партии, положија свежо цвеќе и им оддадоа достојна почит на четворицата херои.

За нивната пожртвуваност и херојство, зборуваше Дениза Стамболиева, член на Советот на општина Струмица.

-И по 10 години сеќавањата се свежи, а болката неутешна за семејствата на загинатите. Со невидена храброст и натчовечки напори беше спречена трагедија од поголеми размери, но за жал во таа борба со огнената стихија животот го загубија четворица наши сограѓани.Денеска, кога стоиме овде пред Соменикот кој засекогаш ќе сведочи за големото херојско дело на браќата Пено Стојанов и Блажо Стојков од Рич, Војо Гркљанов од Вељуса и Мите Ѓеоргиев од Струмица, ја упатувам пораката никогаш повеќе да не се повтори ваква трагедија, рече Стамболиева.

Share via
Copy link