fbpx

Одржана првата работилница за медиумска писменост во СОУ „Никола Карев“

 Одржана првата работилница за медиумска писменост во СОУ „Никола Карев“

Денес во СОУ „Никола Карев“ Струмица се одржа првата Работилница за медиумска писменост и препознавање говор на омраза наменета за младите средношколци.

Работилницата има за цел зголемување на медиумската писменост кај младите, како и насочување кон критичко размислување и препознавање на невистинити и лажни вести.

До младите, исто така, се доближи и темата Говор на омраза во медиуми и социјални мрежи, нејзино препознавање и превенирање.

Во наредните денови ќе одржат работилници и во СОУ „Јане Сандански“ и „Димитар Влахов“.

Проектот “Граѓанско сојузништво за репортери без граници” го спроведува Центарот за истражување и анализи НОВУС во партнерство со Медија Флеш, поддржан во рамките на Програмата за поддршка Safe Journalistssafejournalists.net, финансиран од страна на Европската унија.

Share via
Copy link