fbpx

Tags : медиумска писменост

Здружението „Медија Флеш“ одржа работилница за медиумска писменост во Гимназијата

Во рамките на реализирање на проектот „Читај меѓу редови: Спротивстави се на дезинформации и  биди медиумски писмен во ера на дигитални вести!“, којшто го реализира Здружението за медиумска писменост „Медија Флеш“, вчера во Гимназијата „Јане Сандански“ во Струмица се одржа работилница со ученици и професори од ова средно училиште. Пред учениците најпрвин беше презентиран проектот […]

Формиран Клуб за медиумска писменост при Локалниот младински совет на

Во рамките на реализирање на проектот „Читај меѓу редови: Спротивстави се на дезинформации и  биди медиумски писмен во ера на дигитални вести!“, којшто го реализира „Медија Флеш“, вчера во просториите на Младинскиот центар во Струмица беше формиран Клуб за медиумска писменост при Локалниот младински совет на Општина Струмица. Координаторот на проектот, Ристо Тасев и проектниот […]

Центар за истражувања и анализи НОВУС почнува нов проект за

Центарот за истражување и анализи „НОВУС“ со задоволство го најавува проектот “Информирани Локални Заедници: Медиумска Писменост и Етичко Известување според ЕУ стандари”, кој го спроведува во партнерство со „Медија Флеш“, а се имплементира со финансиска поддршка на Европската Унија. Проектот “Информирани Локални Заедници: Медиумска Писменост и Етичко Известување според ЕУ стандари” има за цел да […]

„Медија Флеш“ заедно со младите ја креираше програмата за спроведување

Здружението за медиумска писменост „Медија Флеш“ заедно и во соработка со млади членови на ЦИА „НОВУС“ и други младински организации ја креираше програмата за спроведување на проектот „Читај меѓу редови: Спротивстави се на дезинформации и  биди медиумски писмен во ера на дигитални вести!“ На работилницата, која се одржа во просториите на ЦИА „НОВУС“ и на […]

Одржана првата работилница за медиумска писменост во СОУ „Никола Карев“

Денес во СОУ „Никола Карев“ Струмица се одржа првата Работилница за медиумска писменост и препознавање говор на омраза наменета за младите средношколци. Работилницата има за цел зголемување на медиумската писменост кај младите, како и насочување кон критичко размислување и препознавање на невистинити и лажни вести. До младите, исто така, се доближи и темата Говор на […]

Одржано предавање за медиумска писменост и како до поголема присутност

Здружението за медиумска писменост „Медија Флеш“ одржа предавање за предизвиците на медиумската писменост и како до поголемо и засилено присуство во јавноста со вработените во Центарот за развој на Југоисточниот плански регион. Новинарите Ристо Тасев и Ване Трајков пред вработените, предводени од директорката Жулиета Ѓуркова, зборуваа за за медиумската писменост, препознавање лажни вести, користење алатки […]

„Медија Флеш“ почна со реализација на проектот „Со медиумска писменост

Здружението за медиумска писменост „Медија Флеш“-Струмица почна со реализација на проектот „Со медиумска писменост до борба против говор на омраза“, финансиран од Општина Струмица. Во наредните месеци, преку најразлични активности, главен предизвик ќе ни биде медиумската писменост,  препознавањето на лажните вести, борбата против говорот на омраза и сегрегацијата-теми кои не се доволно обработени. Секојдневно сме […]

Царовска: Mедиумската писменост треба да стане дел од формалното образование

Неопходно е учениците од најмала возраст да се едуцираат за медиумите, за да се стекнат со вештини и да да умеат да пристапат до медиумите, да ги развијат способностите за нивно користење и да имаат критички пристап во читањето за да ја разбере информациите. Затоа, имаме реална потреба медиумската писменост да стане дел од формалното […]