fbpx

Tags : Училишта

Одбележан патрониот празник на училиштата „Маршал Тито“ во Струмица и

Во Oсновното општинско училиште „Маршал Тито“ во Струмица денеска беше одбележан патрониот празник. Во присуство на гости и пријатели на училиштето, родители, вработени и ученици, за празникот зборуваше директорката Благица Устапетрова, а беше изведена и богата програма специјално подготвена за овој голем празник за училиштето. Денеска празнуваа и учениците и вработените во Oсновното општинско училиште […]

Училиштата во Струмица и до 80 отсто ги намалија давачките

Трите средни и десетте основни општински училишта во Струмица ги покажаа првите позитивни резултати по склучените договори за снабдување со електрична енергија со ЕСМ Продажба, по цена од 95 евра за мегаватчас. Договорите се склучени согласно одлуката на Владата за преземање мерки во услови на енергетска криза, соопштија денеска од Општината. Првите анализи се направени […]

Сите училишта во Струмица склучија договори за снабдување со електрична

Согласно Одлуката на Владата на Република Северна Македонија од 30 октомври годинава, за преземање мерки во услови на постоење кризна состојба во снабдувањето со електрична енергија, сите основни и средни училишта од општина Струмица поднесоа документи во предвидениот рок и склучија договори за снабдување со електрична енергија со ЕСМ Продажба ДООЕЛ, по цена од 95 […]

Владата предложи покачување на платите од 10%, учениците да се

Владата на Република Северна Македонија на денешната 40-та седница ја разгледа и усвои Информацијата за состојбите во основните и средните училишта предизвикана од штрајкот на вработените, а согласно одлуката на Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК). Со заклучоците по оваа точка Владата го задолжи Министерството за образование и наука, Министерството за труд и социјална […]

Општина Струмица продолжува со подобрување на енергетската ефикасност во основните

Деновиве се вршеше замена на дел од старите прозорци и врати во средното општинско училиште „Никола Карев“, основното општинско училиште „Маршал Тито“ во Струмица и во подрачното училиште „Сандо Масев“ во населеното место Водоча. Со новите прозорци и врати побрзо и полесно ќе се загрее просторот и значително ќе се намалат губитоците на топлина, а […]

Училиштата во Василево и Нова Маала добија кабинети по биологија

Градоначалникот на општина Василево Славе Андонов беше во посета на ООУ „Гоце Делчев“, во Василево каде заедно со директорот Дејан Стојанов и дел од стручните служби го посети новиот кабинет по биологија и хемија, кој училиштето го доби во рамки на Проектот  на МОН за унапредување на основното образовани, реализиран во партнерство со училиштето, општината […]

Градоначалникот Костадинов одржа работна средба со директорите на општинските основни

Градоначалникот на општина Струмица, Костадин Костадинов, денеска одржа работна средба со директорите на општинските основни и средни училишта. На директорите им беше пренесена пораката дека само со добрата организација и поставеност на сите структури во училиштата, може да се обезбедат максимално искористување на ученичките потенцијали, професионален развој на вработените, квалитет во наставата, добра училишна клима […]

Општина Струмица реализира градежни активности во дел од основните училишта

Општина Струмица ги реализира планираните инвестиции од Програмата за образование за оваа година и ги подобрува условите за воспитно – образовниот процес во училиштата. Во ООУ „Сандо Масев“ во Струмица се врши реконструкција на дел од покривот, односно, на спортската сала со соблекувалните и преден дел на училиштето. Реконструкцијата опфаќа демонтажа и замена на дотраениот […]

Да се пријават училиштата што ги наплаќаат свидетелствата

Учениците и граѓаните треба да пријават во Државниот просветен инспекторат (ДПИ) доколку училиштата бараат од нив да платат за свидетелствата за завршена учебна година, изјави денеска министерот Арбер Адеми одговарајќи на новинарско прашање во врска со вакви случаи за кои има и претставка до народниот правобранител. „Остро го осудувам секое вакво дело кое ги задолжува […]