fbpx

Tags : Совет

Советотот донесе одлуки за поништување одлуката на Нацрт нов ГУП

На денешната 31-ва седница на Советот на општина Струмица беше донесена Одлука за поништување на Одлуката за утврдување Нацрт план за Генерален урбанистички план за град Струмица, Општина Струмица, со плански период 2023-2033, како и Одлука за утврдување Нацрт план за Генерален урбанистички план за град Струмица, Општина Струмица, со плански период 2023-2033 година. Покрај […]

Усвоен кварталниот извештај за извршување на буџетот, ГУП се враќа

На денешната 30-та седница на Советот на општина Струмица беше усвоен кварталниот извештај за извршување на Буџетот на општина Струмица за третиот квартал од 2023 година. Потврдувајќи го транспарентното и отчетно работење, во образложението пред советниците градоначалникот Костадин Костадинов рече дека во третиот квартал од 2023 година вкупните приходи во буџетот се реализирани 63 проценти, […]

Советот на Општина Струмица донесе одлука за ребаланс на буџетот

Советот на општина Струмица денеска ја одржа 29-та седница на која беше усвоена Одлуката за измена и дополнување на Буџетот на општина Струмица за 2023 година. Неопходноста од овој ребаланс се јави поради доставените барања од буџетските корисници кои се финансираат со блок-дотации, донации и самофинансирање, за нивно непречено работење, како и со некои нови […]

Советот на Општина Струмица донесе одлука за ребаланс на буџетот

На денешната 23-та седница Советот донесе и усвои значајни одлуки од работата на Општината, јавните претпријатија и основните општински училишта. Советниците ги усвоија извештајот за извршување на буџетот за првиот квартал од 2023 година, одлуката за ребаланс на буџетот и измените на општинските програми. Основниот буџет за 2023 изнесуваше 805.098.000 денари, а со ребалансот тој […]

Советот на Oпштина Струмица ја одржа единаесеттата седница

Советниците ги усвоија Правилниците за финансиска поддршка за деца со надмината возраст во една наставна година и за доделување на стипендии за ученици од основните и средните училишта во Општина Струмица за една наставна година.На денешната седница беше усвоена измена и дополнување на Годишен план за вработување на ЈПКД „Комуналец – Струмица” Струмица за 2022 […]

Советот на општина Василево донесе одлука за изработка на урбанистички

Во општина Василево, на четири локации од кои  две во населеното место Нова Маала и по една во населените Ангелци и Добрашинци, планирана е изградба на соларни фотоволтаични електрани. За таа цел, на последната  одржана седница,  на предлог на градоначалникот, Советот на општина Василево ги усвои предложените Иницијативите за изработка на урбанистички проекти во населените места Добрашинци, […]

Формиран Совет за социјална заштита на Југоисточниот плански регион

Формиран Совет за социјална заштита на Југоисточниот плански регион, каде членови се градоначалниците на сите десет општини на Југоисточниот плански регион и директорите на сите Центри за социјална работа во регионот, а Центарот за развој на Југоисточниот плански регион има улога на административно тело. За претседател на Советот едногласно беше избран градоначалникот на општина Ново […]

Советот на општина Василево ги донесе Програмите за наредната година

На својата редовна трета седница, одржана на 13.12.2021 годиина Советот на општина Василево едногласно,  со консензус ги донесе Програмите за работа на општина Василево за наредната 2022 година. По јавно искажаниот став од страна на координаторот на советничката група од СДСМ  и коалицијата Најдоброто за мојата општина, Крсте Панев,  дека советниците од оваа коалиција ќе […]

Советот донесе одлука за продажба на службениот автомобил на градоначалникот

-Донесена е одлука на Совет на општина Струмица за продажба на службеното возило за градоначалникот!Средствата ќе бидат планирани во новиот буџет за 2022 година за проект за Младински Културен Центар, објави градоначалникот на Струмица, Костадин Костадинов. Станува збор за автомобил марка „шкода суберб“ набавен пред 4 години на лизинг.

Доделени уверенијата за нов градоначалник и членови на Советот на

Славе Андонов, кандидатот за градоначалник од редовите на ВМРО ДПМНЕ, од денес и официјално е градоначалник на општина Василево. На чинот на доделувањето  на Уверението за градоначалник  му претходеше примопредавање на градоначалничката функција од страна на неговиот претходник Марјан Јанев. Општинската изборна комисија Василево,  денес ги додели и Уверенијата за советници во општинскиот Совет кој […]