AMD Strela
River Soft

 

НОВУС ќе реализира два нови проекти

НОВУС ќе реализира два нови проекти
Објавено на: 10 May 2018

Здружението на граѓани „Центар за истражување и анализи НОВУС“ во наредните дванаесет месеци ќе спроведува два прокети за унапредување на граѓанскиот сектор во носењето на одлуки на локално ниво. Првиот е „Партнерството мотор на демократијата“во соработка со општина Струмица, во рамките на проектот „Граѓанските организации во служба на локалната демократија“ финансиски поддржан од Европската Унија, а имплементиран од организацијата АЛДА - Европска Асоцијација за Локална Демократија,Здружението на финансиски работници на локалните самоуправи и јавните претпријатија и Европското движење на Р.Македонија.

Другиот проект е „Здружен, силен и динамичен граѓански сектор“, и истиот се спроведува во рамките на проектот „Подобрување на активната вклученост на македонските граѓански организации во процесот на донесување одлуки преку зајакнување на новоосновани граѓански организации“, финансиран преку Европската унија, имплементиран од Фондација за одржлив економски развој „Преда“.

-Со реализацијата на овие два проекти сакаме да придонесеме кон партиципативно учество на граѓанскиот сектор и граѓаните во процесот на донесување на одлуки на локално ниво и да го унапредиме дијалогот на граѓанските организации со локалните власти во процесот на креирање на политики и да бидат коректив во спроведувањето на локалните политики од страна на локалните власти и мониторирање на локалните власти за транспаретно и отчетно владеење, информираат од НОВУС.

Од НОВУС се надеваат дека овој период ќе имаат успешна соработка со граѓанскиот сектор, граѓаните и локалната самоуправа и дека ќе ја унапредат уште повеќе соработката со општинските власти, бидејќи и во двата проекти општина Струмица се јавува како партнер.

Media Flesh

 

ВИДЕО

НАЈЧИТАНИ ВЕСТИ

Струмичани „гуворат„ чуден јазик: „Дај еден куросан за доо Трајанка“

Струмичани „гуворат„ чуден јазик: „Дај еден…

„Пари турувате ли у телефон?“; „Дај две кутии цигари без заби. Дај друга кутија. Таа ке га гледам ми…

Фото-Пејачките со стилот блеснаа во Валандово,но наградите ги заобиколија...

Фото-Пејачките со стилот блеснаа во Валандово,но…

Куси здолништа, длабоки деколтеа, високи потпетици, свечени фустани....Вака беа облечени македонските…

Во Дојран немаше игла каде да падне

Во Дојран немаше игла каде да падне

Дојран никогаш не бил пополн и попосетен за првомајските празници. На брегот и бројните сместувачки капацитети…

Инцидент на струмичкото корзо-двајца завршија во болница

Инцидент на струмичкото корзо-двајца завршија…

Вечерва околу 23 часот на струмичкото корзо се случи инцидент, во кој двајца засега непознати граѓани…

,,Моја кралице,, и Јордан Митев најдобри на Охридски трубадури

,,Моја кралице,, и Јордан Митев најдобри…

Фолк пејачот Јордан Митев на фолк-вечерта од фестивалот Охрид фест – Охридски трубадури 2014 со песната…

FACEBOOK